Kuželky Kolín |

Marie Švorbová získala Cenu hejtmanky 2022. Porazila i olympijskou vítězku Barboru Špotákovou

Cenu hejtmanky Středočeského kraje za rok 2022 získala kolínská kuželkářka a bývalá světová rekordmanka Marie Švorbová. Za sebou nechala například i olympijskou vítězku Barboru Špotákovou. Marie si bohužel, ze zdravotích důvodů, slavnostní večer v divadle ve Slaném neužila. Cenu tak za ni převzal na prknech, na kterých skotačil i Karel Gott, její syn Martin, jenž si s gottovským gestem rukou neodpustil poznámku: „to jsem opravdu nečekal..."

Z mnoha nominací v kategorii sport vzešla „semifinálová“ šestka, jejíž součástí byla i Marie. Při sledování „semifinálového“ nominačního videa vyčkejte (nebo se posuňte) do času 1:29 min.

Odkaz na „semifinálové“  nominační video najdete zde

Marie se ze „semifinále“ probojovala do tříčlenného finále, kde jí byly soupeřkami Barbora Špotáková a Hana Panchártková. Při sledování „finálového“ videa vyčkejte (nebo se posuňte) do času 1:19 min.

Odkaz na medailonky finalistů Ceny hejtmanky najdete zde

Hlasy odborné poroty nakonec přiřkly palmu vítězství, resp. Cenu hejtmanky naší Marii. Video natočené v Kutné Hoře sledujte od začátku do konce.

Odkaz na rozhovor s Marií Švorbovou, jejím synem Martinem a předsedou KK Kolín, Daliborem Miervou najdete zde

A za co, že to byla hejtmankou odměněna? Zde jsou ve zkratce hlavní úspěchy Marie Švorbové:

Paní Marie Švorbová před 60 lety získala na Mistrovství světa v kuželkách v roce 1962 v Bratislavě, svou první medaili (bronzovou) z mezinárodní akce v dresu ČSSR. Po celou svou sportovní kariéru hájila barvy Lokomotivy Kolín, později TJ Sokol Kolín (nyní Kuželkářský klub Kolín) jako hráčka, později trenérka mládeže i žen v Kolíně.

Získala celkem 5 titulů Mistr Československa v jednotlivcích, 11 titulů Mistr ČSSR s družstvem Lokomotiva Kolín (dorostenky, ženy), 2 bronzové medaile z Mistrovství Evropy a 2 bronzové a 2 stříbrné medaile z Mistrovství světa. Prosadila se i jako trenérka reprezentace žen ČSSR.

V roce 2006 byla uvedena do síně slávy České kuželkářské asociace (ČKA), je držitelkou Stříbrné plakety Za zásluhy ČKA, Bronzové plakety ČKA Za reprezentaci a titulu Zasloužilý mistr sportu. Je také držitelkou světového rekordu v jednotlivcích z Mistrovství světa 1968 v Linci.

Aktuální články

Poslední turnaj letošního SP mládeže.

Výsledky letošního ročníku SP mládeže.

Smifinále I.KLD

V sobotu a neděli 23.-24.3.2024 se odehrála utkání dvou semifinálových skupin I.KLD.Naše družstvo dorostu si účast vybojovalo...

Souhrnné výsledky hráčů a hráček KK Kolín na přeborech SKKS.

O víkendu 27. - 28. 1. 2024 proběhla Mistrovství Středočeského krajského kuželkářského svazu (SKKS) v kategoriích žen, mužů, seniorek...